Otthon a home office-on túl – Lakberendezési trendek 2022.

Legújabb blogcikkünkben bemutatjuk, milyen irányelvek alapján alakultak a lakberendezési trendek 2022-ben, melyek a legfontosabb újdonságok, mi lett az év színe, és milyenek a legtrendibb bútorok és kiegészítők.

 

(A borítókép saját gyártású Vertigo Design dohányzóasztalainkat ábrázolja.)

Egy évvel ezelőtt ITT beszéltünk arról, hogy a Covid hogyan alakította át a lakberendezési szokásokat.

Legelsősorban el kellett fogadni, hogy az otthoni irodáknak létjogosultságuk lett. A kanapén vagy ebédlőasztalon nem lehetett hosszú távon dolgozni, így kénytelenek voltunk figyelmet fordítani egy állandó, világos, átlátható, nyugodt irodatér kialakítására.

Egy biztos: ez a szükség még az idén is áll.

De az elmúlt másfél évben olyan sok időt töltöttünk karanténban és home office-ban, hogy újra kellett gondolni lakásunk sok egyéb funkcióját is.

Ebből a tényből – az irodán túli otthoni létből – indulnak ki a lakberendezési trendek 2022-ben.

 

1. TÖBBFUNKCIÓS BÚTOROK

Otthonunk minden nap és hosszú távon is biztonságot és megnyugvást sugalló élettér kell, hogy legyen (különösen egy ilyen gyorsan változó, bizonytalan világban), ahol dolgozhatunk, pihenhetünk, edzhetünk, étkezhetünk, vendéget fogadhatunk.

De kinek van erre elegendő helye? A konyha lett sok helyen a dolgozó, a hálószoba az iskolai tanterem, a nappali a tornaterem.

Ne lepődjünk meg, ha a bútorboltok kínálatában idén előtérbe kerülnek az összecsukható-szétnyitható, többfunkciós, vagy könnyel elpakolható „kemping” bútorok.

 

 

2. AZ ÉV SZÍNE

A Pantone Color Institute minden évben nyilvánosságra hozza a következő év színének szánt árnyalatukat. 2022-re ez a Very Peri elnevezésű teljesen új színárnyalat lett, mely a cég ügyvezető igazgatója szerint a „legboldogabb és legmelegebb kék árnyalat”.

A dinamikus kékhez kevert ibolyavörös aláfestés miatt a „megújulás megerősítő érzését kelti”, amire – valljuk be – másfél ilyen év után mindannyiunknak szüksége van.

Ezzel az új színnel éppen a koronavírus járványra kívántak reagálni, ebben az új árnyalatban fogalmazták meg azt a reményt és kíváncsiságot, amire a továbblépéshez szükségünk lehet.

Ha tehát a Very Perit a lakberendezésben is alkalmazzuk – egyszerű módokon: egy csíknyi falfestés, egy takaró vagy díszpárna formájában – azzal máris fontos lépéseket tettünk nemcsak a naprakész, divatos otthon kialakításában, de a saját magunk lelkének megerősítésében is.

 

3. EXTRÉM MINIMALIZMUS

Ez viszont nem újdonság, évről-évre felmerül. Idén nyilván ismét csak a megnövekedett otthon töltött idő indokolja, hogy átláthatóbb, levegősebb, lomoktól mentes környezetet alakítsunk ki magunk körül. Szakértők hozzáteszik, hogy addig is, míg a fölösleges tárgyaktól megszabadulunk, a szortírozás és rendrakás felszabadító, stresszoldó folyamatán megyünk át, amely mindenképpen hasznos – trendektől függetlenül is.

 

4. KEREK BÚTOROK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Ez egy teljesen új irány az elmúlt évekhez képest!

A skandináv minimált a határozott, letisztult, éles élek jellemezték, a fémes loft stílust nem különben, most azonban ötvözhetjük a modern minimalizmust egy kis női lágysággal. A lekerekített, organikusabb formák lágyabbá teszik az enteriőrt, ezenkívül kényelmesebb, otthonosabb hatást keltenek, mivel az íves formák nyugtatóbb energiákkal rendelkeznek.

 

5. FENNTARTHATÓSÁG

Az elmúlt néhány évben egyre több szó esett a fenntarthatóságról, ennek meg kellett jelennie a lakberendezésben is. A Föld bolygót érő környezeti hatások visszafordíthatatlanok, így lassan az emberek is tudatosabbak lettek házaik építtetését (fűtés, szigetelés, napelem-rendszerek) vagy az otthoni használati cikkeiket, lakberendezési kiegészítőiket illetően.

Szívesen választanak természetes és/vagy újrahasznosított anyagokból – például fából, parafából, bambuszból, bontott gerendából, jutából – készített bútorokat.

 

6. MELEG ÁRNYALATOT A KONYHÁBA IS!

Bár a fehér színű konyha örök klasszikus, és sosem megy ki a divatból, 2022-ben ezen az irányon is „puhítani” kell.

Ennek az évnek a lényege, hogy a lakás valamennyi helyisége melegséget kapjon, hogy lakói kényelmesen és otthonosan érezzék magukat. Várhatóan több fa alapanyagú bútordarab, munkapult, kiegészítő jelenik majd meg a bútorboltok kínálatában.

 

7. VILÁGOS ÁRNYALATÚ FAPADLÓ

Ez olyan logikus, hogy szinte külön említeni sem kell: a világos padlózat mindig nagyítja a teret, így egy olyan időszakban, amikor több időt töltünk otthon, szeretnénk tágasabbnak látni a környezetünket.

Másodszor a világos padló visszaveri a természetes fényt, így szellősebbé teszi a teret.

Harmadszor -és ez új elem! – a hazai forrásból vásárolt keményfa padló a fenntarthatóság kívánalmainak is megfelel, azonkívül természetes alapanyag és környezetbarát padlóburkolat.

 

8. ART DECO ELEMEK

Az Art Deco design eredetileg az első világháború után született az újonnan felfedezett optimizmusból, a jövőbe vetett reményből, nyitottságból. A stílus a funkcionalitást, a modernizmust, a csillogást hangsúlyozza. Gazdag színek, arany, geometrikus vonalak és eltúlzott ívek jellemzik.

Ez tehát összecseng a legtöbb, már említett 2022-es trend-elemmel.

Tökéletes kiegészítője lehet a lakásoknak tapéta-mintákban, textíliákban, csempékben.

 

 

Összességében logikus és koherens irányvonalakat látunk az előttünk álló évre. Mindenki kedvére fogadhat meg belőle akárcsak egy-két elképzelést vagy ötletet is. Nem kell nagy dolgokra gondolni – pénztárcától függően éppen egyetlen központi bútor vagy néhány kisebb kiegészítő lecserélése is új színt hozhat a lakásunkba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.