Mi az a home staging? És mire jó? + 7 gyakorlati ötlet szakértőtől

A home staging a legjobb barátod, ha éppen lakás eladás előtt állsz. Egy kiváló módszer arra, hogy a lakásodat a legjobb formájába hozd, lehetőleg komolyabb felújítás nélkül.

Tehát trükkök tárháza, melyek alkalmazásával gyorsabban adhatod el a lakásodat, az elérhető legmagasabb áron. Mi kell ehhez?

 

A legtöbb embernek a lakása, háza a legnagyobb vagyona. Ha eladásra kerül a sor, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy meghirdetjük a lakást, és a többi megy magától. Ez egy hatalmas tévedés.

Ki kell emelkedni a tömegből! Hogy a potenciális vevő kiszúrja a lakásodat, odaképzelje magát, sőt, már lássa is magát a nappalidban kávézni, és ne is akarjon többé más lakást megnézni.

 

De miért kell ezzel vacakolni? Majd kifest az új lakó, ahogy akar. Egyszer minden lakás megtalálja az új tulajdonosát… Az egyszeren van a hangsúly. A helyzet az, hogy az ingatlanpiaci túlkínálat, a jelenlegi gazdasági időszak és a Covid-helyzet évek óta nem kedvez a lakáseladásoknak.

 

Te is szívesebben vennél inkább élhető, csinos otthonos ékszerdobozt, mint rossz állapotú, hibákkal teli, lelakott lakást. A te érdeklődőd is előre akar lépni a mostani lehetőségeihez képest. Valószínűleg nem szakember, nincs különösebben jó fantáziája, nem fogja meglátni a lakásodban rejlő lehetőségeket, hacsak te meg nem mutatod neki.

Fogd fel úgy, mint egy rövid távú befektetést! Egy jó home stagingen akár kemény százezrek is múlhatnak, amit a következő lakásod megvásárlására, átalakítására, berendezésre költhetsz. Vagy éppen heteket, hónapokat nyerhetsz az eladásnál, ennyivel hamarabb mehetsz tovább álmaid otthona felé.

 

A home staging nem légből kapott elmélet: Zákány Szilvia lakberendező szerint, ha lakásod értékének 1-3 százalékát eladás előtti ráncfelvarrásra fordítod, azzal 8-10 százaléknyi értékemelkedést érhetsz el eladáskor.

 

És akkor lássuk, mit tehetünk, hogy a jóból még jobbat, az átlagosból figyelemre méltót varázsoljunk?

Röviden: FORDÍTSD MEG A GONDOLKODÁSODAT! Ne a meglévő lakásodon akarj túladni, hogy majd utána pakolsz, szortírozol, berendezel az új lakásban. Tedd meg mindezt a régi lakás meghirdetése ELŐTT!

 

  • SZELEKTÁLJ!

A lomok, személyes tárgyak, gyerekek játékai csak elterelik a figyelmet a lakás adottságairól. A vevőd nem tud azonosulni a családi ereklyéiddel, utazáson szerzett emlékekkel. Remek alkalom, hogy megszabadulj egy csomó mindentől, amit legalább nem kell becsomagolnod majd a költözéskor. Ha nem vinnéd át az új lakásba, már most dobd ki!

 

  • JAVÍTSD KI A HIBÁKAT!

Ne lógjon az ajtó, ne csöpögjön a csap, ne lógjon a vezeték, stb.

 

  • DOBD KI A FÖLÖSLEGES, ÖREG BÚTOROKAT!

Ne legyen a lakás túlzsúfolt. Nyomasztó érzést kelt a vevődben, alig várja majd, hogy kívül legyen. Ellenben ezen a ponton érdemes akár trendi, új bútorokat is venned – úgyis viszed magaddal őket az új lakásba.

 

  • EGYSZERŰSÍTS A DEKORÁCIÓN!

Kicsi az esély, hogy egy speciálisan berendezett lakás azonnal megtetszik majd a potenciális vevődnek. Érdemes egy kicsit „középre” rendezni most a lakást. Neutrálisabb, homogénebb dekorációs tárgyakat választani, semlegesebb képeket a falra akasztani.

 

  • FRISSÍTS!

Néhány új zöld növény, hófehér ágytakarók, divatos díszpárnák csodát tehetnek. A fényképeken is jól mutatnak, és élőben az „új” és nem a „levetett” érzetét keltik. Figyelj arra is, hogy ne legyenek kellemetlen szagok a lakásban. Például, ha kutyát tartasz, elképzelhető, hogy a te orrod már nem érzi a kutyaszagot, de a látogatód számára taszító lehet.

 

  • FESTÉS, VILÁGÍTÁS.

A festés egy kicsit nagyobb befektetés, de megtérül, mert a teret nagyobbnak, tisztábbnak mutatja. Itt most ne a mediterrán narancssárgát válaszd! A tiszta fehér, vagy egy enyhe árnyalattal melegebb tojáshéj a tökéletes választás. És legyen világos a lakásban! Húzd el a függönyöket, az izzókat cseréld erősebbre, helyezz el effekt-lámpákat!

 

  • NE MAGAD FOTÓZZ!

Hacsak nem vagy profi. A telefonos képek nem adják vissza a teret, sokszor az aktuális fényviszonyok mellett nem lehet elég vonzó képeket készíteni. Érdemes erre az egy alkalomra profit megbízni azzal, hogy a lehető legszebb, magazinba illő képeket készítse a lakásodról.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.